Wednesday, March 25, 2009

Hantaran : Amin & Ina

Nak tepek gambaq ja kat sini... hantaran yang telah aku sempurnakan ......ni gambo utk kedua belah pihak lelaki & pompuan : Biru (amin utk Ina) hijau (ina utk Amin).......











Laksa

ni ha ..ada member mintak resipi laksa kedah.;;;

LAKSA KEDAH:

500 gm laksa basah
500 gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.5 liter air
7-10 tangkai cili kering (direndam) }
4 biji bawang merah } dikisar jadi pes
2 cm kiub belacan }
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
sedikit garam, gula

Bahan Sampingan

4 biji cili merah }
2 labu bawang besar } dihiris halus
2 biji timun }
1 pokok daun salad }
2 biji limau nipis - dibelah 2

Cara membuat:
1 - Rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak.
2 - Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk.
3 - Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan.
4 - Jerang atas api sederhana dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
5 - Letak laksa di dalam mangkuk, taburkan cili merah, bawang besar, timun dan salad di atasnya.
6 - Curahkan kuah panas. Jika gemar lebih masam, perah air limau nipis sebelum makan.

Dip - Bunga Tangan Mini..

Ni lak Dip color pink... nak buat bunga tangan mini untuk flower girl... bunga dah siap ... cuma kau tak de idea skit nak tambah accesori.. so letak tepi sat... dok pikir nka pakai manik & reben corak aper...colour apa.... fenin jugak.. so aku tepek gambo bunga yang dah sebijik2 siap ni dulu...









Dip Gantung - White Crystal

Yang ni ekceli sama pattern ngan bunga orange.... bila cuatomer nak aku buat kan je la..... aku x sempat nak upload.. aku lupa yang aku ada snap photo...huhuhu...





Dip Lily Turqoise

Balik keja awal ari ni.... penat lak rasanya... sampai je umah... alamk terpandang duylang kecik aku .. nak decoupagekan jadi plate no rumah...dok tersadai kat sebelah amapaian tu.... hah lum kering betul sealer yang aku sapu... maybe seharian hujan kot... tak pe la... masuk layan "WULAN"... dah kol 7... mandi ... argh kekeringan idea nak masak... fuanlly aku order je mee mamak.. hubby pi tolong belikan.. Sambil dok tungguhubby belikan mee... anak2 ikut..heheheh kau free skit laaa.... apa lagi sambung siapkan tempahan... ni ha sempat snap skit ... tak beh la pakai handphone jeeee..... Bunga pahar Dip Lily Turqoise: