Thursday, March 5, 2009

Decoupage

Ha ni lagi satu seni tangan yang menyeronokan... tapi perlukan kesabaran nak buat ni...

memang syok buat menda2 ni ...sebab barang2 lama nampak baru & menarik....

Semua barang yang dah nak dibuang ..de decokan semula... habis semau botol kicap ..tin susu anak a....tin biskut aku kerjakan..

Nanti akan ku sertakan cara nak buat decoupage ni step by step.. aku tepek gambo sekali ..... projek akan datang.... mudah skit nak paham...

Kat mana nak beli bahan2.. nanti aku coretkan.. skang ni macam tak free sgt nak kumpul semua2 tu ...


Yang kat sebelah ni hasil sentuhan aku yang pertama... tin cookies yang hubby gunakan untuk collect syiling.... masa snap photo ni, top masih nampak kosong... cadang nak write something... time tu tak tau nak tulih menda.. .dan p
enyudah .. sampai la aku tak tulih2..huhuhuhuh

Tapi ntah mengapa yerk.... dulu kau tak minat sgt ngan semua benda2 ni.. tapi bila hubby hadiahkan aku mesin jahit (hadiah kawen katanya)... aku mula meneroka dunia seni tangan ni.... thankx suamiku kerana kau memahami.... hehehhehehehehe.....................................



Kek Cekelat Kukus

Kemarin balik keja awal skit... nak tgk crita indon Wulan.. dah lama x ikut perkembangan dia.. apa dha jadi pun tak tau... sampa je terus on TB... sambil2 tu aku tengek nasi..nanti masak lauk jeee... Tetiba je puteri kayanagn sulong menerjah " Maa.. nanti buat kek cekelat ma.. esok nak bwk gi skolah... kawan2 nak makan lagi".. aku diamkan je.... dlm hati cam kesian plak... "ye la" pendek je jawabku.. Xuppzzzz terus dia lari keluar sambung main kat depan.. aku terus layan Wulan..

Dah jam 7.10pm... ngan langkah malas aku naik atas .. mandi . Sambil mandi otak aku ligat dok pikiaq apa nak masak utk bintang2 comel tu termasuk bapaknya sekali... ini la dilema aku nak memasak apabila slera anak2 & suami jauh beza....
Lepas solat terus aku masuk dapur.. gorengkan ayamm berempah & sup ayam tuk anak2, then hubby lak aku buatkan sambal sotong je.. cukup untuk mlm ni...

8.15pm aku kuaqkan barang nak wat cek cekelat.. coco powder ngam2 ada secawan je.. ni resepi kek cekelat kukus.. paling senang nak wat, sodap, mmg moist sgt...

Bahan A
  • 1 cwn serbuk koko...
  • 1 cwn minyak mazola (kalu x der pakai je minyak masak paket tu ..ok jee)
  • 1 cwn gula pasir (cap tesco pun no problem)
  • 1 cwn susu cair
  • 1/2 cawan susu pekat (kalau x der susu cair ..jadikan dia secawan ok)

Bahan B

  • 1 1/2 cawan tepun gandum ( ni pun x kisah cap apa..mlm tadi aku pakai giant brand)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bicarbonate (jgn bebanyak... pahit lak nanti)

Bahan C

  • Telur 3 bijik

CARA-CARA NAK BUAT

Campakkan semua bahan A kat atas dlm periuk then masak sat ataih api slow.. sampai semuanya sebati... angkat ..simpan sebelah sat biaq sejuk..

Bahan B : tepung, baking & soda... di ayak bersama..... tujuan ayak nak free kan molekul udara.. kata cikgu memasak aku..

Bahan C: pecahkan telur ,pukul sampai kembang... campurkan dengan Bahan A yg dah suam sejuk tu samapi sebati .... dah sebati masukkan Bahan B.. kacau rata & sebati.... dadadaaa adunan dah siap .. ... masukkan dlm loyang pengukus..... jgn sampai penuh loyang ... tutup loyang nag aluminium foil... takut time kukus air menitik masuk....

Akhir sekali masuk dlm periuk pengukus.. kukus lebih kurang 1 jam ke 1 jam setengah.

Nananana ni la output nya yang aku wat semalam ... belum sempat gi sekolah dah abik 3/4...

Dalam masa menunggu tu .. apa lagi aku habiskan kerja2 keras tangan aku yang belum slesai...

Aku nak snap photo langkah2 nak buat buang dip & stokin...

Kengkawan yang dok request cara nak buat bunga dip & stokin tu sabaq lla tunggu... kalau tak sabaq tempah je terus ngan aku... wakaahahahahahhah ...