Tuesday, March 31, 2009

Aniz Banking Centre

Haaa... ni gambo terbaru kat aniz baking centre.. sebelum majlis " graduate" pembelajaran baking... kelas dia enjoy... sebelh aku tu : chef noraini zakaria.... penulis buku kuih lapis sarawak & aneka kek... fuhhhh ... she friendly giler.... nak tanya apa2 kemuskilan pasal baking-membaking... anytime..

Kalau ikut plannning sebelum bercuti panjang june, nak abihkan kelas deco-deco ni.. nanti nak kumpul pitih nak gi kelas lain lak...

Cup cake

Tak pernah - pernah buat cake ada deconya... disebabkab permintaan tinggi dek anak2 aku..yang memamg kaki kek..so aku mencuba mendeco cup cake seperti permintaan.. pagi - pagi pendidikan membakar cakenya ..lepas lunch deko... arghhh sonagn rupanya nak buat icing ... x pernah amik tahu... banyak la duit aku terbuang selama ni dok mambeli..... huhuhu... ni hasil keras tgn aku yg 29 thn x pernah deco cake... kira ok la 1st time... ada kelapanagn terdekat nak plak cuba fondant.... x cuklup tools lagi ni.. baru dok kumpul skit-skit..... hehehehe... knapa tetiba rajin ngan kerja baking - membaking ni...aku pun tak tau....

walaupun ada kesengetan dan ketidak balance nan.... tapi puas hati la.... nanti baiki lagi....

Tudung DIY Ekin versi Bawal

Haa.... dah lama nak tepek gambar tapi tak sempat... ni haaa aktiviti mem"bego" tudung2 bawal lama... dengan mengenakan awning cam tudung Ekin.. so aku namakan dia tudung DIY Ekin versi bawl... buat ni untuk anak aku gi ngaji muqaddam... ni ha model2 yang menggayakan rekaan aku tu.... huaaahuaaaaaa.. sehelai tudung bawal biasa dpt 2 helai tudung ala-ala ekin tu...jimat kan... nak di buang sayang..... sebab fungdi yang sama... so awning dia aku pakai kain gam ...balance wat langsir mak mertua aku... haaaa.... bedal je la janji kena gaya dia.... o kalu sesapa nak tau cara membego tudung ni... email eden.. leh eden emeilkan caranya.....

Monday, March 30, 2009

End of March

emm.. x sempat nak buat banyak benda last weekend.. Sabtu..whole day attend deco class...abih jam 5ptg... terus drive ke Damansara amik Alya ..balik singgah Subang Perdana beli barang basah... sampai rumah dah 8 mlm.... Hubby & Mia dah siap sediakan tempat nak bakar ikan & ayam..... x sempat bersihkan daban ..terus masuk dapur siang apa yg patut... 45 mnt semua siap... pas bagi hubby & geng teruskan kerja bakar -membakar tu.... jiran2 join sekali... Siap mandi baru aku turun tgk apa jadi kat depan rumah.... woww...aku jiran bawak daging rusa... tapi liat skit... mayde dah lama kot dlm peti sejuk... br jam 11 aku dha ngantuk sgt...aku tinggal je semua kat bawah ...jinjit anak2 aku masuk tido.... sure hubby aku berbulu jeee... nanti kena kemas sowang2.... hhaaaahaaa seseklai rasakan...

Ahad... baru nak nyenyak... gong,...geng,.....geng.. macam2 bunyi.. kiri-kanan ada je yg renovate rumah.... tapi hubby & anak2 aku nyenyak je.. teling apa la diorang ni... mandi & terus masuk dapur...buat sarapan... Milo & Cucuq Udang..... 1/2 kg tepung ... sampai lunch makan cucuq udang la nampaknya....

Dah siap sarapan.. apa lagi ...dok usha kerja keras tgn kau yg lum siap... nak abihkan kerja jaet-menjaet ari ni... ala baru nak start Mia dah bangun.... huhuhu... siapkan dia dulu.. dah makan ... kuar main kat luaq.... alamk br 15 mnt.. Lya lak bangun nak aku suapkan makan.... yelah seminggu sekali ada masa ngan anak2... so layan je la.... alih2 dah pkl 12 tgh ari.. aaaaaarghhhh
nampaknya x der peluang la nak siapkan kerja keras tangan hari ni... tidorkan mia dulu..nak merengek-rengek dah kecik tu... ...aku pun zzzzzzzzzzzzzzzzzzz skali.... kol 1.30 aku bangun ..nak tekan mesin jaet sure bising ..takut mia bangun lak... aku habiskan kerja menyumbat fiber-fill ke dalam batang bantal kusyen yanglum siap... sempat la siap 3 bijik....

2.30 kejutkan anak2 aku ...siap ...dah comey2 ...pi Mydin beli barang .. then gi tindik telinga anak dara aku.. Lya.. balik dah 9 mlm... maisng2 penat.. terus zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...

Thursday, March 26, 2009

Kenapa Perlu sedih...














Haaaa... muskil jugak aku ...hari ni aku rasa sunyi... pilu & sedis sengsorang,... pasai pa ... puas aku dok pikiaq.... x jugak aku jumpa jawapm dia... pasia pa aku sedis ni?????? satu hal plak dok pikiaq ni... padahl kerja melambak-lambak nak kena buat... then sampai tak tau nak buat mana satu dah.... tup - tup dok rasa sedis.... muskil....

Apapun dalm kesedihan yang aku rasa ni semalam aku sempaty lagi siapkan papan gantung untung no umah kau ni .... moh aku tepek lagi ..... kerja mendecoupage

Wednesday, March 25, 2009

Hantaran : Amin & Ina

Nak tepek gambaq ja kat sini... hantaran yang telah aku sempurnakan ......ni gambo utk kedua belah pihak lelaki & pompuan : Biru (amin utk Ina) hijau (ina utk Amin).......











Laksa

ni ha ..ada member mintak resipi laksa kedah.;;;

LAKSA KEDAH:

500 gm laksa basah
500 gm ikan kembung - direbus, diambil isi & ditumbuk
1.5 liter air
7-10 tangkai cili kering (direndam) }
4 biji bawang merah } dikisar jadi pes
2 cm kiub belacan }
4 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
sedikit garam, gula

Bahan Sampingan

4 biji cili merah }
2 labu bawang besar } dihiris halus
2 biji timun }
1 pokok daun salad }
2 biji limau nipis - dibelah 2

Cara membuat:
1 - Rebus ikan dengan air dan sedikit garam hingga masak.
2 - Tapis air rebusan ikan ke dalam periuk.
3 - Masukkan bahan kisar, asam gelugur, daun kesum, garam, gula dan isi ikan.
4 - Jerang atas api sederhana dan kacau sekali-sekala hingga mendidih.
5 - Letak laksa di dalam mangkuk, taburkan cili merah, bawang besar, timun dan salad di atasnya.
6 - Curahkan kuah panas. Jika gemar lebih masam, perah air limau nipis sebelum makan.

Dip - Bunga Tangan Mini..

Ni lak Dip color pink... nak buat bunga tangan mini untuk flower girl... bunga dah siap ... cuma kau tak de idea skit nak tambah accesori.. so letak tepi sat... dok pikir nka pakai manik & reben corak aper...colour apa.... fenin jugak.. so aku tepek gambo bunga yang dah sebijik2 siap ni dulu...









Dip Gantung - White Crystal

Yang ni ekceli sama pattern ngan bunga orange.... bila cuatomer nak aku buat kan je la..... aku x sempat nak upload.. aku lupa yang aku ada snap photo...huhuhu...





Dip Lily Turqoise

Balik keja awal ari ni.... penat lak rasanya... sampai je umah... alamk terpandang duylang kecik aku .. nak decoupagekan jadi plate no rumah...dok tersadai kat sebelah amapaian tu.... hah lum kering betul sealer yang aku sapu... maybe seharian hujan kot... tak pe la... masuk layan "WULAN"... dah kol 7... mandi ... argh kekeringan idea nak masak... fuanlly aku order je mee mamak.. hubby pi tolong belikan.. Sambil dok tungguhubby belikan mee... anak2 ikut..heheheh kau free skit laaa.... apa lagi sambung siapkan tempahan... ni ha sempat snap skit ... tak beh la pakai handphone jeeee..... Bunga pahar Dip Lily Turqoise:















Monday, March 23, 2009

Sabtu yang panjang

Petang sabtu .. Alya dok mencece je kat aku nak makan Cup Cake... alamak... apa nak wat ni .. brg dah le tak da.. eeeeee baik buat cup cake kukus.. coklat ada lagi.... tapi aaaaa malas melanda sebab lenguh2 badan........ dah kol 4.30ptg ngantuk pun ada, tapi aaa Alya dok tanya lagi bila nak buat cup cake... Aku terus naik mandi.. siapkan Alya & Adik, amik kunci keta.. huuuuuu .. " nak gi mana tu yang" .. loh org tenagh tido pun sedar ke aku nak gi mana.. heheee kena spy.. hubby ikut sekali ... gi BAGUS ..beli brng nak wat kek... kat sek 13 Shah Alam. Dah sampai sana.. suam aku borong .... beli tepung mix chocolate muffin.. fav aku tu.. ngan cheese cake hubby nyer.. sempat jugak aku sambaq lapik keke 6" * 3 keping lagi ....nak wat decoupage...

Balik dah kol 7 terus bancuh tepung cup cake cekelat anak aku.... & kukus.. sementara tunggu tu ..aku wat nasi goreng je utk makan malam.. then rasa nak menjahit tp x tau nak wat pe... nak sipakan barut ..kain blum potong.. malas.. kain cadar Mickey anak aku ada lagi ..last week buat kotak pensil . ada skit lagi lebih kain tu.... aku wat beg la kat Alya ...bleh pakai gi ngaji mukadam..
Baru siap skit .. lum cantum lagi ni...tetiba rajin lak aku nak isis fiber-fill kat tangkai dia... dua - dua belah aku guan gambo yang sama...

Hahah sebelum tido ... aku siapkan jugak... kol 1.30pagi... tido .. sambil2 gosok gigi dok pikiaq.... nak siapkantempahan buang dip esok....

Sabtu

Hari demi hari... sat la plak rasanya... belly aku dah mula membesar.Tapi sedikit perbezaan dgn 2 kandungans ebelum ini.. biasanya mencecah 7 bulan aku still boleh maintain size bdan,... pesyen tak nampak perut. Tapi kali ini.. belum masuk 6 bulan, semua dah membesar.. lemak2 dah banyak mungkin....

Weekend 2 hari lepas cadang nak siapkan set cadar utk ahli keluarga baru.. rupanya tak kesampaian.. sempat tambah kekabu kedalam bantal2 je.. Pagi sabtu ...subuh2 hari aku soh hubby kuaqkan bantal2 kat stor untuk aku update......X-cited hubby keluarkans emua bantal2 + tilam..... setelah aku puas membebel.. hehehe... sapa suruh simpan tinggi2 kat dlm stor tu... bila dah berjaya dikeluarkan... di kira + dihitung ...mak aiiiii.. ada 8 biji bantal tido kecik... 6 bijik bantal peluk (3psg la)...tilam..satu jeeee.. pas tu bantal yg sedikit besaq maybe sesuai utk bebudak 1 thn 1/2 ke 3 thn kot... 6 bijik jugak... uiks bila masa aku dok buat semua bantal2 tu..... dalam tak sedar..... Semuanya dah lembik2 belaka... so aku tetas balik jahitan lama.. then tambah kekabu yang baru aku beli kat puchong ari jemaat, singgah time balik keja.... nasib abik aku sambaq 2 beg besar so .... ngam2 cukup... dah siap ... aku jemur ..... aku dah dok bersin2 ..gatai hidung main kekabu...... dah gebu & gemuk2 bantal2 tu.. aku kembali ke stor utk kemaskan balik keadaan yg terbiaq lepas hubby aku kuaqkan bantai tadi... tau2 je la lelaki buat kej alepas kena berletiaq... Tup2 aku jumpa ni ... hahhahahaha keja aku yg terbengkalai sekian lama....
Sarung tisu manik...bulat .... haha hahahah ntah bial aku ada seni ni .. dah tak ingat ... bila bermula... kepastiannya ada 2 bijik yang dah siap... Aku terus la mencari saki baki manik- manik yang ada untuk aku teruskan proses menyusun manik tu...... dan aku jumap ni : dadaa....

Apa lagi terus la tangan aku membelek & mengiti step-step untuk siapkan sarung tisu ni.... haaaaaaaa dah fresh ..aku start masukkan manik2 ke tali tangsi nya...


Selepas satu jam lebi akhirnay aku berjasa sipkan skirting bawah + accesori kat bahagian ataihnya.. dan siaplah dia... cam gini ...

Semua urat belikat aku lenguh2... landing sat.. dah kol 1.30 .....sat gi nak siapkan lunch.. anak2 & hubby kenyang lagi kot.. masing2 dok buat aktiviti masing2 kat luaq sana tak bunyi apa pun.. kenyan kot ..sarapan pagi aku buat bihun sup......











Wednesday, March 18, 2009

Dip Gantung - Orange

Bunga dip jenis gantung.. satu warna tapi mcm pattern... mcm2 ada. Nak gantung teluq kaa... cerkelt ka...gula2 kaaa..potpouri kaa... apa jua ikut citarasa....